کلیات
«رَمَضان» به معنای شدت گرمای خورشید نهمین ماه قمری است که گرفتن روزه در آن بر عموم مسلمانان واجب است.
قرآن کریم و برخی دیگر از کتابهای آسمانی در این ماه بر پیامبران نازل شدهاند. کلمه رمضان، یکی از اسماء الهی است. ماه مبارک رمضان نمادی از هویت دینی جامعه اسلامی شمرده شده است. واژه رمضان یک بار در قرآن ذکر شده و تنها ماهی است که نامش در قرآن آمده است:
شَهْرُ رَمَضَانَ الَّذِی أُنزِلَ فِیهِ الْقُرْآنُ هُدًی لِّلنَّاسِ وَبَینَاتٍ مِّنَ الْهُدَیٰ وَالْفُرْقَانِ ۚ فَمَن شَهِدَ مِنكُمُ الشَّهْرَ فَلْیصُمْهُ ۖ
ماه رمضان [همان ماه] است كه در آن، قرآن فرو فرستاده شده است، [كتابی] كه مردم را راهبر، و [متضمّن] دلایل آشكار هدایت، و [میزان] تشخیص حق از باطل است. پس هر كس از شما این ماه را درک كند باید آن را روزه بدارد، و كسی كه بیمار یا در سفر است [باید به شماره آن،] تعدادی از روزهای دیگر [را روزه بدارد]… .
برای دانلود مجموعه پیکتوگرامهای ماه مبارک رمضان اینجا کلیک کنید.
فضائل ماه رمضان
پیامبر اکرم(ص) در خطبه شعبانیه فضایلی را برای این ماه بر شمردند از جمله این که مردم در آن ماه به مهمانی خدا دعوت شدهاند. شب قدر در این ماه و بهتر از هزار ماه است. احیا و نمازگزاردن در یک شب از شبهای آن برابر با نماز هفتاد شب در ماههای دیگر است. ماه صبر است و پاداش صبر بهشت خداست. ماه همدردی است. ماهی است که روزی بندگان مؤمن افزون میشود. پاداش آنکه در این ماه مؤمنی را افطار دهد، برابر با آزادکردن بنده است. هم چنین ایشان، این ماه را ماهی می دانند که اگر ارزش آن شناخته شود انسان آرزو میکند تمام سال رمضان باشد.
علاوه بر سخنان پیامبر(ص)، در روایات متعددی از معصومین(ع)، فضایل بسیاری برای این ماه نقل شده است. برخی از این اوصاف عبارتاند از:
ماه مغفرتی که اگر بندهای در آن بخشیده نشود امیدی به آمرزش او در سایر ماهها نیست؛
ماه خدا
ماه رحمت و بخشایش الهی
ماه سوختن گناهان
ماه گشوده شدن درهای آسمان
ماه مضاعف شدن پاداشها
بهار قرآن
تعیین آغاز و پایان ماه رمضان
اول ماه رمضان و اول ماه شوال با یکی از راههای زیر ثابت میشود:
خود شخص هلال اول ماه را ببیند.
یقین پیدا کردن از گفته عدهای.
شهادت دو مرد عادل که گفته آنها با یکدیگر در تعارض نباشد.
سی روز از اول ماه قبل گذشته باشد.
حُکم حاکم شرع (نظر برخی مراجع تقلید)
برخی احادیث، ماه رمضان را همیشه سی روزه دانسته و گروهی از فقهای قدیم بدان قائل بودند اما در مقابل، بعضی روایات بیان میکند که ماه رمضان همچون دیگر ماهها در نوسان است؛ میتواند ۲۹ یا ۳۰ روزه باشد. بیشتر فقها قائل به این دیدگاهاند.
برای دانلود اینفوگرافیک لایه باز ماه مبارک رمضان اینجا کلیک کنید.
اعمال ماه رمضان
ماه رمضان مهمترین ماه عبادت مسلمانان است و در روایات، اعمال و عبادتهای مختلفی برای این ماه نقل شده که برخی مشترک و برخی برای برای روزهای خاص میباشند. دعای مشترکی برای تمام روزهای ماه رمضان نقل شده چنین است:
« یا عَلِیُ یا عَظیمُ یا غَفُورُ یا رحیمُ أنْتَ الرَّبُّ العظیمُ الَذی لیس کَمِثْلِهِ شَی ءٌ و هُوَ السَّمیعُ الْبَصیرُ وَ هذا شَهْرٌ عَظَّمْتَهُ و کَرَّمْتَهُ و شَرَّفْتَهُ و فَضَّلْتَهُ عَلَی الشُّهُورِ و هُوَ الشَّهْرُ الَّذی فَرَضْتَ صِیامَهُ عَلَی و هُوَ شَهْرُ رَمَضانَ الَّذی أَنْزَلْتَ فِیهِ الْقُرانَ هُدی لِلنّاسِ و بَیناتٍ مِنَ الْهُدی و الْفُرْقانِ و جَعَلْتَ فیهِ لَیلَةَ الْقَدْرِ و جَعَلْتَها خَیرا من أَلْفِ شَهْرٍ فَیاذَ الْمَنِّ و لا یمَنُّ عَلَیکَ مُنَّ عَلَی بِفَکاکِ رَقَبَتی مِنَ النّارِ فیمَنْ تَمُنُّ عَلَیه وَ أَدْخِلْنی الْجَنَّة بِرَحْمتِکَ یا أرْحَم الرّاحِمِینَ[یادداشت ۱۱] »
برای دانلود رایگان مجموعه دعاهای ماه رمضان اینجا کلیک کنید.
روزه
روزه، خودداری از انجام برخی کارها از جمله خوردن و آشامیدن از اذان صبح تا اذان مغرب است. دستور روزه گرفتن در ماه رمضان و بسیاری از احکام مربوط به آن در سوره بقره آمده است. وجوب روزه ماه رمضان را از ضروریات دین و منکر آن را مرتد دانستهاند.
قرآن و اهلبیت برای روزه آثار بسیاری از جمله کسب تقوا، وسیله امتحان و تثبیت اخلاص، یادآوری گرسنگی و تشنگی قیامت، و استجابت دعا هنگام افطار ذکر کردهاند.
روزه از دیدگاه دانشمندان
دکتر (الکسیس کارل) در کتاب انسان موجود ناشناخته مى نویسد: (با روزه دارى، قند خون در کبد مى ریزد و چربى هایى که در زیر پوست ذخیره شده اند و پروتئین هاى عضلات و غدد و سلول هاى کبدى آزاد مى شوند و به مصرف تغذیه مى رسند.) دکتر کارل مى گوید: (لزوم روزه دارى در تمام ادیان تأکید شده است. در روزه، ابتدا گرسنگى و گاهى نوعى تحریک عصبى و بعد ضعفى احساس مى شود، ولى در عین حال، کیفیات پوشیده اى که اهمیت زیادى دارند، به فعالیت مى افتند و بالاخره تمام اعض، مواد خاص خود را براى نگه دارى و تعادل محیط داخلى و قلب، قـربـانى مى کنند و به ایـن تـرتیب روزه تمام بافت هاى بدنى را مى شوید و آنها را تازه مى کند.)
دکتر (ژان فروموزان) روش معالجه با روزه ر، شست وشوى اعضاى بدن تعبیر مى کند، که در آغاز روزه دارى، زبان باردار است، عرق بدن زیاد است، دهان بدبو است و گاه آب از بینى راه مى افتد، که همه اینها علامت شروع شست وشوى کامل بدن است. پس از سه چهار روز بو بـرطـرف مى شود، اسیداوریک ادرار کاهش مى یابد و شخص احساس سبکى و خوشى خارق العاده اى مى کند. در این حال اعضا هم استراحتى کافى دارند.
دکتر (تومانیانس) راجع به فواید روزه دارى مى نویسد: (فایده بزرگِ کم خوردن و پرهیز نمودن از غذاها در یک مدت کوتاه آن است که، چون معده در طول مدت یازده ماه مرتب پر از غذا بوده، در مدت یک ماه روزه دارى مواد غذایى خود را دفع مى کند و همین طور کبد که براى حل و هضم غذا مجبور است دائماً صفراى خود را مصرف کند، در مدت سى روز ترشحات صفراوى را صَرف حل کردن باقى مانده غذاى جمع شده خواهد کرد. دستگاه هاضمه در نتیجه کم خوردن غذ، اندکى فراغت حاصل نموده و رفع خستگى مى نماید. روزه یعنى کم خوردن و کم آشامیدن در مدت معینى از سال و این بهترین راه معالجه و حفظ تندرستى است، که طب قدیم و جدید را از این حیث متوجه خود ساخته. مخصوصاً امراضى را که بر دستگاه هاضمه، به خصوص کلیه و کبد عارض مى شود و به توسط دارو نمى توان آنها را علاج نمود، روزه به خوبى معالجه مى نماید. چنان چه بهترین دارو براى برطرف ساختن سوء هاضمه نیز روزه گرفتن است. مرض مخصوص کبد هم که موجب یرقان مى گردد، بهترین طریق معالجه اش همانا روزه گرفتن است، چه آن که ایجاد این مرض اغلب اوقات به واسطه خستگى کبد است که در موقع زیادى عمل و فعالیت، نمى تواند صفرا را از خود بگیرد.)
شب قدر
شیعیان شب قدر را یکی از شبهای ۱۹، ۲۱ و یا ۲۳ این ماه است و احتمال شب قدر بودن شب ۲۳ رمضان را بیشتر دانستهاند. اهلسنت بر شب ۲۷ رمضان برای شب قدر بودن تاکید بیشتری دارند.
برای دانلود اینفوگرافیک باکیفیت شب قدر اینجا کلیک کنید.
شیعیان هر ساله در مساجد، تکیهها، حرم امامان یا امامزادگان، حسینیهها یا خانههای خود مراسم و اعمال شب قدر را به جا میآورند و از شب تا سحرگاه به احیا (شبزندهداری) و عبادت میپردازند. برگزاری مجالس سخنرانی علمای دینی، اقامه نماز جماعت، خواندن دعای افتتاح، ابوحمزه ثمالی، جوشن کبیر و دعای قرآن به سر به صورت دستهجمعی نیز از مهمترین اعمالی است که در این شبها به صورت عمومی انجام میگردد.
نماز مستحبی
مشهور فقهای شیعه نماز مستحبی ماه رمضان را هزار رکعت دانستهاند که بصورت دورکعتی و فرادا خوانده میشود. خواندن این نمازها را بیشتر چنین دانستهاند: از شب اول رمضان تا شب بیستم در هر شب ۲۰ رکعت و از شب بیستم تا پایان ماه هر شب ۳۰ رکعت اقامه میشود و در شبهایی که احتمال شب قدر باشد، افزون بر اینها، ۱۰۰ رکعت دیگر هم خوانده میشود.
اهل سنت در هر شب ۲۰ رکعت نماز مستحبی میخوانند. این نماز در اصطلاح نماز تراویح خوانده میشود. اهل سنت به تبعیت از خلیفه دوم این نماز را بصورت جماعت میخوانند که شیعیان جماعت خواندن آنرا بدعت میدانند.
اعتکاف دهه آخر
پیامبر اسلام ابتدا دهه اولِ ماه رمضان، سپس دهه دوم و در نهایت، دهه سوم این ماه را برای انجام اعتکاف برگزید و پس از آن، تا آخر عمر، در دهه آخر ماه رمضان به اعتکاف میرفت.
جنگ بدر در ماه رمضان اتفاق افتاد و پیامبر اسلام در آن سال نتوانست اعتکاف برود، به همین جهت، ایشان در سال بعد، بیست روز از ماه رمضان را معتکف شد؛ ده روز برای همان سال و ده روز قضای سال پیش.
وقایع و مناسبتها
اعلام ولایتعهدی امام رضا (ع) (۷ رمضان ۲۵۱ق)
درگذشت حضرت خدیجه (۱۰ رمضان ۱۰بعثت)
مراسم عقد اخوت بین اصحاب پیامبر(ص) و همچنین بین رسول خدا(ص) و امیرالمؤمنین(ع) (۱۲ رمضان ۱ق)
ولادت امام حسن مجتبی(ع) (۱۵ رمضان ۳ق)
غزوه بدر (۱۷ رمضان ۲ق)
شب قدر و نزول قرآن (شب ۱۹ رمضان یا ۲۱ رمضان یا ۲۳ رمضان ۱ بعثت)
فتح مکه (۲۰ رمضان ۸ق)
شهادت امام علی(ع) (۲۱ رمضان ۴۰ق)
برای دانلود تقویم قابل جستجوی شامل بیش از ۱۰۵۰۰ رویداد شمسی قمری میلادی اینجا کلیک کنید.
روز قدس
امام خمینی آخرین جمعۀ ماه رمضان را روز قدس نامگذاری کرده است. هر ساله در این روز، مسلمانان کشورهای مختلف در حمایت از مردم فلسطین و آزادی مسجدالاقصی راهپیمایی میکنند.
آداب و رسوم مردم
در جوامع اسلامی، آداب و رسوم ماه رمضان گوناگون و گسترده است.
خانهتکانی، نظافت مساجد، اماکن مذهبی، محلهها و بازارها در روزهای مانده به رمضان.
آشتیکنان
مراسم کلوخاندازان؛ در روز آخر شعبان، مردم در خانههای بزرگترها یا باغها و تفرجگاههای جمع میشدند و شادی میکردند.
روزه پیشواز یا پیشباز؛ روزه یک تا سه روز قبل از رمضان، به عنوان پیشباز رمضان روزه میگیرند.
اعلام وقت سحر و بیدارکردن مردم به شیوههای گوناگون مانند دورهگردی مؤذنان و جارچیان در خیابانها، برافروختن فانوس در گلدستهها، طبل و شیپور نواختن، کوبیدن در خانهها، شلیک توپ.
برگزاری مسابقات فرهنگی و جامهای مختلف ورزشی به مناسبت ماه رمضان
پخش سریالهای مناسبتی مخصوص ماه رمضان که تلاش میشود ارتباط با این ماه داشته باشد
مراسم ختم قرآن در ماه رمضان، حرم حضرت معصومه(س)
شب میلاد امام حسن (ع) و ایام شهادت امام علی (ع) نیز در سراسر مناطق شیعهنشین با برنامههای خاص مولودی و عزاداری از بقیه روزها ممتاز میشود. افطاری دادن، کمک به نیازمندان و ایتام در این روزها پررنگتر انجام میگیرد
دعای سحر و مناجات ربنا به هنگام افطار از نواهای ماندگار این ایاماند
خوراکیها
پخت شیرینیها و غذاهای مختلف، مخصوص ماه رمضان در بسیاری از فرهنگهای متنوع مسلمان رواج دارد. استفاده از خرما، زولبیا بامیه، شیرینیهای محلی و غذاهایی مانند انواع آشها، شلهزرد و شیربرنج در این ماه بیشتر میشود. در برخی مناطق، هر شب سفرههای افطاری سادهای در مساجد انداخته میشود.
زولبیا و بامیه از شیرینیهای مخصوص ماه رمضان در ایران
در برخی مساجد نماز جماعت بلافاصله پس از اذان مغرب خوانده میشود و در برخی پس از صرف افطار اقامه شده و بعد از آن برنامههای سخنرانی و مناجات برگزار میگردد.
رمضان در اشعار فارسی
مولانا:
اندر رمضان خاک تو زر میگردد چون سنگ که سرمهٔ بصر میگردد
آمد رمضان و عید با ماست قفل آمد و آن کلید با ماست
بربست دهان و دیده بگشاد وان نور که دیده دید با ماست
آمد رمضان به خدمت دل وان کش که دل آفرید با ماست
شاه نعمتالله ولی:
رمضان آمد و روان بگذشت بود ماهی به یک زمان بگذشت
گوئیا عمر بود زود برفت تا که گفتم چنین چنان بگذشت
صائب تبریزی:
افسوس که ایام شریف رمضان رفت سی عید به یک مرتبه از دست جهان رفت
افسوس که سی پاره این ماه مبارک از دست به یکبار چو اوراق خزان رفت
کتابشناسی
درباره ماه رمضان آثار متعددی منتشر شده است که برخی از آنها عبارتند از:
«شهر الله فی الکتاب و السنة» اثر محمد محمدی ریشهری. این کتاب، گزارشی جامع درباره ویژگیها، فضایل و آداب ماه رمضان و روزهداری آن براساس آموزههای قرآن و احادیث اهل بیت(ع) است. این کتاب با عنون «ماه خدا (پژوهشی جامع درباره ماه مبارک رمضان از نگاه قرآن و حدیث)» توسط جواد محدثی به فارسی ترجمه شده است. گزیده کتاب نیز با عنوان «مراقبات ماه رمضان» به چاپ رسیده است.
برای دانلود اینفوگرافیک باکیفیت عید سعید فطر اینجا کلیک کنید.
Leave a comment